Každý pozná chuť čokolády. Je sladká, krémová, lahodná... Môže pomôcť aj pri predaji? Vôňa čokolády šíriaca sa v kníhkupectve zvyšuje u zákazníkov chuť nakupovať svoje budúce obľúbené knihy.
Štúdia bola vykonaná v Belgicku, kde vedci čokoládovou vôňou prevoniavali priestory kníhkupectva. Počas desiatich dní sledovali, ako táto aróma ovplyvní správanie zákazníkov. Výsledkom štúdie bolo odhalenie, že si zákazníci s väčším záujmom prezerali viaceré knihy, a zároveň aj viac komunikovali s personálom obchodu.
Okrem toho sa im podarilo zaznamenať aj to, čo najviac zaujímalo zákazníkov v prostredí, kde voniala čokoláda. Najväčší efekt spozorovali pri zákazníkoch zo sekcie jedlo/nápoje a romantická literatúra. Predaj tu narástol až o 40 %. O niečo nižší vplyv tejto vône zaznamenali pri zákazníkoch prezerajúcich si sekciu kriminálnych príbehov a histórie, kde bol nárast o 22 % vyšší.
Hoci bola táto štúdia realizovaná v kníhkupecte, takýto efekt by sme mohli pozorovať aj v iných predajniach. Čokoláda by tak mohla výbornou arómou pre obchod so sladkosťami, či spodnou bielizňou.
Zažili ste už jazdu v úplne novom aute? Určite sa vám páčil ten pocit sedieť v novom interiéri, kde je všetko také čisté, voňavé, neopotrebované.
Začnite zaznamenávať pachy okolo vás v každodennom živote. Svoje vnímanie tak prepojíte s vaším nosom a zlepšíte svoj čuchový zmysel.
V jednej vedeckej štúdii raz vedci skúmali manželské páry, ktoré nemohli splodiť potomka. Zistili, že problém je v pachu ich tiel. Vzájomne sa totiž odpudzovali.
Pomocou aroma marketingu je možné pozitívne ovplyvňovať správanie vašich zákazníkov, zvýšiť produktivitu vašich zamestnancov a vytvárať kladné a dlhodobé emócie spojené s vašou značkou.